Uusi ongelma pitkille Mars lennoille?

Kirsi Lehto

23.1.2022

Pitkien tunnettuja ongelmia ovat esimerkiksi ainakin mielen järkkyminen ja luukato
https://www.nature.com/articles/s41526-020-0095-y

Nyt on ilmentynyt uusi seikka joka voi haitata esim. Mars lentoja, ja se on punasolujen hajoaminen https://doi.org/10.1038/s41591-021-01637-7  Kuuden kuukauden ISS-mission aikana noin 10% astrobautin punasoluista kuolee aiheuttaen vakavan anemian. Tämä on ensimmäinen tutkimus jossa pyritään ymmärtämään avaruusanemiaa, mikä voi olla kriittisen tärkeää pitkillä matkoilla kuuhun ja Marsiin.

Keskustelu

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi ongelma pitkille Mars lennoille?”

  1. Punasoluja siis havaittiin tuhoutuvan 1.5 kertaa nopeammin kuin Maassa. Elimistö pystyi kompensoimaan sen nostamalla tuottoa samalla mitalla, mutta teki sen vähän myöhässä jolloin seurauksena oli 10 prosentin anemia. Tällöin punasolun elinikä oli kaiketi 1.5*1.1 = 1.65 kertaa lyhyempi.

    Ilmiö jatkui melko pitkään astronautin palattua maahan, joten jonkin sellaisen muutoksen täytyi tapahtua elimistössä, joka ei palautunut heti vaikka painottomuus loppui. Kyseessä ei siis ilmeisesti ole mekaaninen hemolyyttinen anemia, jollaista voi joskus esiintyä maratonjuoksijoilla. Siinä punasoluja menee rikki jalkapohjan verisuonissa juoksuaskelten voimasta. Mikäpä siellä painottomuudessa punasoluja rikki paukuttaisikaan.

    Jos aluksessa olisi keinopainovoima, tältä ja monelta muulta terveysvaikutukselta ja käytännön hankaluudelta vältyttäisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *