Astrobiologiaa – mitä kummaa??

Kirsi Lehto

8.12.2021

Monet teistä olette varmasti jo ainakin kuulleet termin ”astrobiologia”. Monet ovat asiasta jo innostuneetkin – toiset, he ketkä eivät ole asiaan vielä tutustuneet, voivat olla epäileväisiä: Mitä ihmettä tuo voisi olla! Nimike pitää sisällään kaksi aluetta jotka ovat jotakuinkin luonnontieteen vastakkaisilla laidoilla. Jos tuo tatkoittaa että sen alla mahtuvat molemmat, ja kaikki siltä väliltä, niin onpahan se niin laaja alue että liekö se kenenkään hallittavissa kokonaan?

Nuo kysymykset osuvatkin ihan kohdalleen: Astrobiologia kartoittaa elämän suhdetta sitä ympäröivään maailmankaikkeuteen. Se tutkii niitä lainalaisuuksia, prosesseja, olosuhteita ja vuorovaikutuksia jotka ovat johtaneet tämän tuntemamme elämän syntyyn ja kehitykseen tällä planeetalla. Se myös pyrkii tutkimaan sitä ovatko nämä samat tekijät johtaneet elämän syntyyn ja olemassa oloon jossakin muualla, joko tässä aurinkokunnassa, tai muissa aurinkokunnissa, eksoplaneetoilla. Se tutkii elämän olemassaolon edellytyksiä maailmankaikkeudessa.

Astrobiologia tutkii elämän olemusta: Mitä elämä on kemiallisesti, miten se toimii? Millaisen kemian kautta se on saattanut saada alkunsa? Voimmeko yliäätään sanoa mitään yleistä elämän olemuksesta: Mitä elämä on, ja miten se on määriteltävissä aineen ja energian olomuodon termein?

Astrobiologia tutkii myös täällä Maa-planeetalla esiintyvän elämän ulottuvuuksia sekä ajassa että olosuhteissa: kuinka kauan elämää on ollut olemassa, missä kaikissa erilaisissa olosuhteissa sitä on esiintynyt tai edelleen esiintyy tällä planeetalla. Näiden tietojen perusteella voimme varovasti extrapoloida elämän esiintymisen mahdollisuuksia muilla tunnetuilla taivaankappaleilla.

Astrobiologian piirissä pohditaan myös elämään liittyviä filosofisia ja maailmankatsomuksellisia kysymyksiä. Elämä on meille ihmisille hyvin arvolatautunut asia. Monille sen olemassaolo liittyy myös uskonnolliseen maailmankatsomukseen, ja tämän seurauksena myös esimerkiksi vieraiden eliökuntien tain elämänmuotojen mahdollinen olemassaolo liittyy myös heidän hengelliseen ja eettiseen maailmankuvaansa.

Ihmiskunnan nykyisen teknologia ja vaikuttaa moniin asioihin ja olosuhteisiin koko planeetan mittakaavassa, ja tiedostavana joudumme myös kantamaan vastuumme oman olemassaolomme ja kulttuurimme vaikutuksista. Astrobiologian piiriin kuuluvat esimerkiksi aruusetiikan kysymykset,

On selvää että näin monien tieteenalojen yli ulottuva tutkimuskenttä ei voi olla kenenkään yksittäisen tutkijan kokonaan hallittavissa. Astrobiologian piiriin tullaankin monelta suunnalta. Eri tieteenalat tarjoavat näihin kysymyksiin omia tietojaan ja vastauksiaan. Tämän poikkitieteellisen kokoonpanon vahvuus nousee synergiasta: erilaisista, eri tasoilta ja eri suunnista koostuvista rakennuspalikoista rakentuu selkeämpi kokonaiskuva elämän olemassaolosta tämän fysikaalisen (kosmisen, geologisen, kemiallisen, biokemiallisen) maailman keskellä

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *